Βράβευση Συντονιστικού Κέντρου CLIL με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Καινοτόμου Διδασκαλίας - European Innovative Teaching Award 2021

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Καινοτόμου Διδασκαλίας είναι μια νέα πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο την προώθηση του έργου των εκπαιδευτικών και των σχολείων, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης και κατάρτισης, και του προγράμματος Erasmus+.  Η πρωτοβουλία στοχεύει στην προβολή καινοτόμων πρακτικών διδασκαλίας. Το βραβείο απονέμεται για πρώτη χρονιά και για την απονομή του αξιολογήθηκαν όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία υλοποιήθηκαν στα κράτη-μέλη τα τελευταία πέντε χρόνια.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία ξεχώρισε ως ένα από τα πλέον καινοτόμα έργα της Ευρώπης, το έργο Erasmus+ «CLIL in Pre-primary Education: Building a network of good CLIL practice» του Συντονιστικού Κέντρου CLIL στο οποίο απονεμήθηκε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Καινοτόμου Διδασκαλίας 2021. Η βράβευση γνωστοποιήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2021 κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης στην οποία η Ευρωπαία Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, κα Mariya Gabriel ανακοίνωσε τα βραβευθέντα έργα.  Η επίσημη τελετή απονομής των βραβείων πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 20 Οκτωβρίου 2021.

Το έργο «CLIL in Pre-primary Education: Building a network of good CLIL practice» είχε ως στόχο να αναπτύξει και να εφαρμόσει την καινοτόμο προσέγγιση CLIL στη διδασκαλία και μάθηση στην προσχολική εκπαίδευση. Η προσέγγιση CLIL (Content and Language Integrated Learning) αφορά σε διδασκαλία διπλής εστίασης κατά την οποία διδάσκεται ένα γνωστικό αντικείμενο μέσω μια ξένης γλώσσας. Μέσω της προσέγγισης εφαρμόζεται με επιτυχία η εκμάθηση της ξένης γλώσσας στην προσχολική εκπαίδευση σε παιδιά ηλικίας 3 – 6 χρόνων τα οποία έχουν την ευκαιρία να έρχονται σε επαφή και να μαθαίνουν μια ξένη γλώσσα αβίαστα μέσα από την καθημερινότητα του νηπιαγωγείου. Η προσέγγιση έχει υιοθετηθεί από το νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα Προσχολικής Εκπαίδευσης και βάσει των δεδομένων της σχολικής χρονιάς 2020-2021 εφαρμόζεται σε περισσότερα από 115 νηπιαγωγεία ανά το παγκύπριο, (50% των νηπιαγωγείων της Κύπρου).

ΘέμαΑρχείοΗμερομηνία
Ιστοσελίδα ΕΙΤΑ 21/11/2022
Βίντεο των υποψηφίων για τη βράβευση 21/11/2022
Απόσπασμα για τη βράβευση CLIL 21/11/2022

Βίντεο: Βράβευση Συντονιστικού Κέντρου CLIL με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Καινοτόμου Διδασκαλίας - European Innovative Teaching Award 2021