Διπλό Εορταστικό Aπόγευμα 2023

Στις 8 Δεκεμβρίου 2023, το Συντονιστικό Κέντρο CLIL πραγματοποίησε ένα διπλό γιορταστικό απόγευμα. Εκπαιδευτικοί που εφαρμόζουν την προσέγγιση CLIL σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου, μαζεύτηκαν σε μια ζεστή γιορτινή ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε η βράβευση των σχολείων που έχουν λάβει Χάλκινη Διάκριση για την εφαρμογή της προσέγγισης CLIL.

Διαδικτυακές Συναντήσεις Προδημοτικής - CLIL teachers meet 2023

Συνεχίστηκαν και φέτος με επιτυχία οι διαδικτυακές συναντήσεις “CLIL teachers meet” για εκπαιδευτικούς Προδημοτικής, θεσμός του Συντονιστικού Κέντρου CLIL ο οποίος ξεκίνησε το 2021. Στις τρεις συναντήσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στις 7 Μαρτίου 2023, 4 Απριλίου 2023 και 25 Απριλίου 2023, πέραν των 100 εκπαιδευτικών προδημοτικής, είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν τις καλές τους πρακτικές σε σχέση με την εφαρμογή της προσέγγισης.

Οι εκπαιδευτικοί εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για τις συναντήσεις και την επιθυμία τους για τη συνέχιση του θεσμού.

Διαβάστε Περισσότερα

Παράδοση Εκπαιδευτικού Εργαλείου “Interactive Talking Wall” στα Δημόσια Νηπιαγωγεία CLIL 2021

Στο πλαίσιο της στήριξης των σχολείων τα οποία εφαρμόζουν την προσέγγιση CLIL το Συντονιστικό Κέντρο CLIL εξασφάλισε την προμήθεια του εκπαιδευτικού εργαλείου “Interactive Talking Wall” για όλα τα δημόσια νηπιαγωγεία τα οποία ήταν εγγεγραμμένα στο μητρώο του κατά τη σχολική χρονιά 2020-2021.

Η παράδοση του εκπαιδευτικού εργαλείου “Interactive Talking Wall” έγινε στο Συντονιστικό Κέντρο CLIL για την επαρχία Λευκωσίας, στο Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας Λάρνακας για τις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου και στο Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας Λεμεσού για την επαρχία Λεμεσού. Η παράδοση του εκπαιδευτικού εργαλείου για την επαρχία Πάφου έγινε στο Η' Δημόσιο Νηπιαγωγείο Πάφου - Αναβαργός.

Για την αξιοποίηση του εργαλείου δόθηκαν στα σχολεία λεπτομέρειες με οδηγίες χρήσης καθώς και εισηγήσεις  με κατάλληλες δραστηριότητες. Επίσης,  έγινε παρουσίαση του εργαλείου σε ειδική διαδικτυακή συνάντηση στο πλαίσιο της δράσης του Συντονιστικού Κέντρου CLIL, σειρά διαδικτυακών συναντήσεων «CLIL Teachers Meet».

Διαβάστε Περισσότερα

Επιμορφωτικό Σεμινάριο Erasmus+ στη Μάλτα - Οκτώβριος 2022

Το πενθήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο του ΕΤΙ - Executive Training Institute, με τίτλο “CLIL-Practical Methodology for teachers working with CLIL” παρακολούθησαν δύο εκπαιδευτικοί προδημοτικής εκπαίδευσης από τις 17 μέχρι τις 21 Οκτωβρίου 2022 στη Μάλτα. Το σεμινάριο οργανώθηκε στο πλαίσιο των δράσεων του Συντονιστικού Κέντρου CLIL για το έργο Erasmus+ CLIL INCLUSIVE: ΜIGRANT CHILDREN IN CLIL CLASSES.

Σκοπός του σεμιναρίου ήταν η εξοικείωση με τη θεωρία για τη διδασκαλία της προσέγγισης CLIL, η ανάπτυξη παιδαγωγικών και μεθοδολογικών δεξιοτήτων, η ενίσχυση της επίγνωσης των ακαδημαϊκών γλωσσικών λειτουργιών και της αλληλεξάρτησης της γλώσσας και της γνώσης. Παράλληλα το σεμινάριο στόχευε στην εξοικείωση με διάφορες πρακτικές δεξιότητες στην οργάνωση μαθημάτων CLIL και στην ενίσχυση των διαπολιτισμικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων.

Διαβάστε Περισσότερα

Εκδήλωση Erasmus+ Festival 2022

Το Συντονιστικό Κέντρο CLIL συμμετείχε στο Erasmus+ Festival 2022, το Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2022 που πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία, στο πλαίσιο των εορτασμών των #ErasmusDays. Λειτουργοί του Κέντρου μαζί με ομάδα εθελοντών εκπαιδευτικών προδημοτικής εκπαίδευσης παρουσίασαν παιχνίδια CLIL για παιδιά ηλικιών 4-12. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να εμπλακούν σε παιγνιώδεις δραστηριότητες συνδυάζοντας την ψυχαγωγία με τη μάθηση της ξένης γλώσσας.

Διαβάστε Περισσότερα

Εκδήλωση Συντονιστικού Κέντρου CLIL για την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2022-2023

ην Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022, στους χώρους του Συντονιστικού Κέντρου CLIL, εκπαιδευτικοί προδημοτικής εκπαίδευσης που εφαρμόζουν την προσέγγιση CLIL, είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν, να αλληλοεπιδράσουν και να γιορτάσουν μαζί με την ομάδα του Συντονιστικού Κέντρου το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς.

Διαβάστε Περισσότερα

Διαδικτυακό Σεμινάριο “Speaking activities to promote oral confidence in CLIL classes”

Στο πλαίσιο της συνεχούς στήριξης των σχολείων που εφαρμόζουν την προσέγγιση CLIL, το Συντονιστικό κέντρο CLIL πραγματοποίησε διαδικτυακό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς Προδημοτικής και Δημοτικής Εκπαίδευσης τη Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022, με τίτλο “Speaking activities to promote oral confidence in CLIL classes”.

Εισηγήτρια του σεμιναρίου ήταν η Ms. Carole Anne Robinson, Senior Trainer στο Norwich Institute for Language Education (NILE).

Το σεμινάριο επικεντρώθηκε στην επεξήγηση και ανάλυση δραστηριοτήτων για ανάπτυξη των δεξιοτήτων προφορικού λόγου σε τάξεις όπου εφαρμόζεται η προσέγγιση CLIL.

Διαβάστε Περισσότερα

Εκπαιδευτική επίσκεψη εκπαιδευτικών Προσχολικής και Δημοτικής Εκπαίδευσης από το Πιεδμόντ, Ιταλία σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία της Κύπρου (31/5-03/6/2022)

Έξι εκπαιδευτικοί Δημοτικής και δύο εκπαιδευτικοί Προσχολικής εκπαίδευσης από το Πιεδμόντ της Ιταλίας συμμετείχαν σε εκπαιδευτική επίσκεψη την οποία οργάνωσε το Συντονιστικό Κέντρο CLIL σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία της Κύπρου από τις 31 Μαΐου μέχρις τις 3 Ιουνίου 2022. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η παρακολούθηση μαθημάτων μέσω της προσέγγισης CLIL στην Κύπρο και επιμόρφωση για την εφαρμογή της προσέγγισης CLIL.

Οι συμμετέχουσες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν σχολεία και να παρακολουθήσουν μαθήματα CLIL σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα σε τάξεις νηπιαγωγείου και δημοτικού στις επαρχίες Λευκωσίας και Πάφου, ενώ διαδραστικά εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν στο Συντονιστικό Κέντρο CLIL στη Λευκωσία.

Οι Ιταλίδες εκπαιδευτικοί αξιολόγησαν τόσο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της επίσκεψης όσο και την φιλοξενία τους στην Κύπρο με εξαιρετικά θετικά σχόλια.

Διαβάστε Περισσότερα

Επιμόρφωση σε δίκτυo διευθυντριών της επαρχίας Πάφου

Tο Συντονιστικό Kέντρο CLIL σε συνεργασία με την Ε.Δ.Ε. Νηπιαγωγείων Επαρχίας Πάφου οργάνωσε επιμόρφωση για τις διευθύντριες νηπιαγωγείων της επαρχίας Πάφου. Η επιμόρφωση περιέλαβε ενημέρωση για την προσέγγιση CLIL και τις βασικές αρχές διδασκαλίας της από λειτουργούς του Συντονιστικού Κέντρου και στη συνέχεια παρακολούθηση μαθήματος Φυσικής Αγωγής με την προσέγγιση CLIL από εκπαιδευτικό η οποία εφαρμόζει την προσέγγιση. Το δίκτυο φιλοξενήθηκε στο Η' ΄Νηπιαγωγείο Πάφου - Αναβαργού στις 31 Μαΐου 2022.

Πραγματοποίηση εργαστηρίου με τίτλο “Games as tools in promoting an effective learning environment in Pre-Primary CLIL classrooms” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Το Συντονιστικό Κέντρο CLIL μετά από πρόσκληση του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησε στις 14 Μαΐου 2022 εργαστήριο με τίτλο “Games as tools in promoting an effective learning environment in Pre-Primary CLIL classrooms” στο πλαίσιο των εργασιών της ημερίδας του EAN (Εισαγωγή της Αγγλικής γλώσσας στο Νηπιαγωγείο).

Η ημερίδα “Introducing English in pre-primary education: The EAN Project” υλοποιήθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κάτω από το Υποέργο 1 «Σχεδιασμός - Εποπτεία εφαρμογής του προγράμματος & δημιουργία επιμορφωτικού και εκπαιδευτικού υλικού», του έργου ΕΑΝ.

Παράλληλα η ημερίδα βρισκόταν στο πλαίσιο των θεματικών εργαστηρίων του ISTAL 25 – “25th International Symposium on Theoretical and Applied Linguistics” το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από τις 13 μέχρι τις 15 Μαΐου 2022.

Διαβάστε Περισσότερα

Διαδικτυακές Συναντήσεις Προδημοτικής - CLIL teachers meet 2022

Οι διαδικτυακές συναντήσεις 2022 για εκπαιδευτικούς προδημοτικής, θεσμός του Συντονιστικού Κέντρου CLIL ο οποίος ξεκίνησε το 2021, συνεχίστηκαν και φέτος με επιτυχία με την πραγματοποίηση τριών διαφορετικών συναντήσεων στις 16 Φεβρουαρίου, 16 Μαρτίου και 10 Μαΐου 2022. 

Οι εκπαιδευτικοί που παρακολούθησαν είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να μιλήσουν για την διδακτική τους σε σχέση με την εφαρμογή της προσέγγισης, να λύσουν απορίες και να έρθουν σε επαφή με εκπαιδευτικό υλικό. Στις συναντήσεις παρουσιάστηκαν ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες για αξιοποίηση ως προς την ετοιμασία ηλεκτρονικών και τρισδιάστατων εκπαιδευτικών παιχνιδιών.

Διαβάστε Περισσότερα

2η Τελετή απονομής διακρίσεων σε σχολεία Δημοτικής και Προδημοτικής Εκπαίδευσης για την εφαρμογή της προσέγγιση CLIL 2019-2021

Στις 25 Νοεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, η 2η Τελετή Απονομής Διακρίσεων  σε σχολεία Δημοτικής και Προδημοτικής εκπαίδευσης για την εφαρμογή της προσέγγισης CLIL (Content and Language Integrated Learning).

Την απονομή των διακρίσεων οργάνωσε το  Συντονιστικό Κέντρο CLIL το οποίο έχει ως κύριο στόχο την προώθηση και επέκταση της προσέγγισης CLIL στην Δημοτική και Προδημοτική εκπαίδευση. Στο πλαίσιο αυτό οι διακρίσεις επιβραβεύουν τα σχολεία τα οποία παρουσιάζουν καλές πρακτικές κατά την εφαρμογή της προσέγγισης αναβαθμίζοντας την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα σχολεία της Κύπρου. Οι διακρίσεις απονέμονται ανά διετία συνυπολογίζοντας το έργο των σχολικών μονάδων βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων τα οποία ανακοινώνονται στα σχολεία με εγκύκλιο.

Διαβάστε Περισσότερα

Επιμορφωτικό Σεμινάριο Erasmus+ στη Μάλτα

Στο πλαίσιο των δράσεων του Συντονιστικού Κέντρου CLIL ως Διαπιστευμένου Οργανισμού Erasmus+  μία εκπαιδευτικός προδημοτικής είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει επιμορφωτικό σεμινάριο του ΕΤΙ - Executive Training Institute, στη Μάλτα, με τίτλο “CLIL-Practical Methodology for teachers working with CLIL” από τις 15 μέχρι τις 19 Νοεμβρίου 2021.

Σκοπός του σεμιναρίου ήταν η εξοικείωση με τη διδασκαλία της προσέγγισης CLIL, η ανάπτυξη παιδαγωγικών και μεθοδολογικών δεξιοτήτων, η ενίσχυση της επίγνωσης των ακαδημαϊκών γλωσσικών λειτουργιών και της αλληλεξάρτησης της γλώσσας και της γνώσης. Παράλληλα το σεμινάριο στόχευε στην εξοικείωση με διάφορες πρακτικές δεξιότητες στην οργάνωση της διδασκαλίας με την προσέγγιση και στην ενίσχυση των διαπολιτισμικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων.

Μετά το πέρας του σεμιναρίου η εκπαιδευτικός δήλωσε: «Γνώρισα τις δυνατότητες που μου παρέχει η προσέγγιση CLIL και τώρα νιώθω περισσότερη αυτοπεποίθηση στη διδασκαλία ενός γνωστικού αντικειμένου με τη χρήση της αγγλικής γλώσσας. Είχα την ευκαιρία να συζητήσω παιδαγωγικά θέματα με τους συμμετέχοντες και να εντοπίσω ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα στα διάφορα εκπαιδευτικά συστήματα.»

Διαβάστε Περισσότερα

Παρακολούθηση διαδικτυακών σεμιναρίων για βραβευθέντες με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Καινοτόμου Διδασκαλίας - European Innovative Teaching Award 2021

Λειτουργοί του Συντονιστικού Κέντρου CLIL καθώς και εκπαιδευτικοί των σχολείων που συνεργάζονται με το Κέντρο, παρακολούθησαν στις 21 Οκτωβρίου 2021, τη σειρά σεμιναρίων που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για βραβευθέντες με το Ευρωπαϊκό  Βραβείο Καινοτόμου Διδασκαλίας - European Innovative Teaching Award 2021.

Σκοπός των σεμιναρίων ήταν η προώθηση των σχέσεων μεταξύ των βραβευθέντων και η ενδυνάμωση της μάθησης μεταξύ τους.

 Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν τα ακόλουθα σεμινάρια:

  1. Στήριξη μαθητών για επιτυχή συμμετοχή σε δραστηριότητες μικτής μάθησης
  2. Στήριξη εκπαιδευτικών για επιτυχή χρήση προσεγγίσεων μικτής μάθησης
  3. Στήριξη σχολικών μονάδων για υιοθέτηση πρακτικών μικτής μάθησης
  4. Η σωστή ισορροπία μεταξύ δια ζώσης μάθησης, ψηφιακής μάθησης και μάθησης στη φύση